Nutriţia în cancer
Când facem intervenţie nutriţională la pacientul cu cancer în Centrul nostru, aceasta este întotdeauna multimodală şi se adresează exact stării nutriţionale personale şi etapei de tratament oncologic în care se află. Construcţia intervenţiei porneşte invariabil de la Ghidul ESPEN pentru nutriţia pacientului cu cancer, la care coroborăm întotdeauna şi cunoştinţele noastre acumulate în domeniul biologiei moleculare a cancerului, oncologiei moleculare, dieteticii, nutriţiei ortomoleculare şi intervenţiei de lifestyle. Am creat astfel un tot unitar care stă la baza unui protocol bine definit, foarte apreciat în mediile de profil (Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in our Centers. Horatiu Albu et al. J. Clin Nutr Diet 2018).
Cancerul se află deja în topul principalelor cauze de mortalitate la nivel global, iar se aşteaptă o creştere importantă a numărului de cazuri în următoarele decenii. Cu trecerea timpului, au avut şi vor continua să aibă loc îmbunătăţiri ale metodelor de diagnostic, de tratament şi de urmărire post-terapeutică astfel încât, tot mai multe cancere să devină vindecabile. Totuşi, un număr mare de neoplazii nu pot fi încă vindecate, iar strategia urmată în cazul acestora este aceea de a le transforma în boli cronice, utilizând tratamente din ce în ce mai sofisticate.
Aceste tratamente, tot mai eficiente în acţiunea lor antitumorală, devin la un moment dat - alarmant de frecvent - ineficiente sau insuficiente din cauza apariţiei şi dezvoltării malnutriţiei şi a deranjamentelor metabolice survenite la pacienţii cu cancere nerezecabile şi induse de ţesutul tumoral şi/sau de tratamentul împotriva acestuia.
De cele mai multe ori, aspectul nutriţional este neglijat de către medicul practicant oncolog pe întreaga perioadă de colaborare cu pacientul sau, ceea ce are ca şi consecinţă ajungerea mult mai rapidă a pacientului la malnutriţie, sarcopenie şi pre-casexie sau la dramaticele situaţii de caşexie şi caşexie refractară - stări în care utilizarea alimentelor obişnuite nu mai aduce beneficii şi evoluează cu un prognostic vital extrem de prost.
În Centrul nostru asigurăm consilierea pacienţilor şi a aparţinătorilor precum şi monitorizarea lor, pentru ca aceştia să poată beneficia de cele mai noi descoperiri şi "aduceri la zi" ale metodelor de susţinere nutriţională orală / enterală precum şi de micronutriţie în toate etapele dietetice care apar în viaţa unui pacient oncologic:
- Etapa de imunonutriţie şi de dietă perioperatorie.
- Etapele de tratamente tumoricide standard (chimioterapie, radioterapie sau combinaţie), hipertermie.
- Etapa de urmărire post-terapeutică.
- Etapele de cancere nerezecabile supuse tratamentelor noi, ţintite sau imunoterapiilor.
- Etapa de pacient terminal.
Preţul consultaţiilor de Nutriţie Oncologică pentru oricare dintre etape este acelaşi atât pentru pacienţii cu trimitere de la oncolog cât şi pentru cei prezenţi din proprie iniţiativă şi îl găsiţi la submeniul Preţuri.